Neusspoelen

Altijd je neus reinigen met nasaal spoelzout en voldoende volume Je neus reinigen moet je altijd doen met nasaal spoelzout én voldoende volume. Dan zorg je ervoor dat ‘vuil en viezigheid’ (zoals slijm, stof, virussen, bacteriën, maar ook gras-en boompollen, huisstofmijt etc) op een natuurlijke wijze uit je neus wordt gespoeld. Daarnaast zorgt een goede neusdouche, zoals de NasoFree, ervoor dat niet alleen de voorkant van de neus wordt bereikt, maar ook de neusbijholten. Spoel altijd met nasaal spoelzout. Neusspoelen met alleen water is pijnlijk en irriteert.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een neusdouche?

Effectiviteit van neusspoelen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een aantal aspecten zijn die de effectiviteit van een neusdouche bevorderen.
1. Spoel je neus met volume (150 – 250 ml)
2. Gezien de anatomie van neus en neusbijholten worden deze het beste gereinigd als je
  • spoelt met een irrigatiestroom die van onderaf je neus wordt ingespoten
  • onder een hoek van circa 45° (zie foto van dame hierboven)
  • met een licht positieve druk

Zo bereik je op de meest effectieve én ook meest comfortabele manier goed je neusbijholten, zodat reiniging maximaal plaatsvindt.

Hygiëne

Omdat je een neusdouche huishoudelijk reinigt, en om de dag ontsmet, dient een neusdouche makkelijk schoongemaakt te kunnen worden. Eventueel losse onderdelen moeten zonder moeite uit elkaar kunnen worden gehaald en in elkaar kunnen worden gezet. Gemak dient de mens! Al deze criteria gelden voor de NasoFree® neusdouche (zie tabel hiernaast).

Interview met Dr. van den Borne – KNO-arts – CWZ Nijmegen

Uit: KNO bijlage – De Telegraaf 27 sept 2017

‘Neusspoelen geeft verlichting van klachten bij neusbijholtenontsteking en allergie’

Steeds meer KNO artsen adviseren hun patiënten om hun neus te spoelen bij klachten als gevolg van neusbijholtenontsteking of allergie.

Dr. van den Borne: ‘Neusspoelen klinkt misschien een beetje raar, maar gaat heel gemakkelijk en werkt zeer effectief. Bij mensen met chronische neusbijholtenontsteking en na een neus(bijholten)operatie is neusspoelen als standaard behandeling opgenomen in de KNO behandelrichtlijnen, maar ook bij allergie en zelfs gewone verkoudheid werkt neusspoelen heel goed.’Vroeger werd nog wel eens een spuitje gebruikt, maar tegenwoordig adviseer ik altijd een neusdouche te gebruiken’.

Dr. van den Borne geeft aan dat er een aantal belangrijke criteria zijn bij de keuze van een neusdouche. ‘Je moet altijd spoelen met voldoende volume. Een goede neusdouche kan een volume bevatten van 150-250 ml. Belangrijk is ook dat gespoeld wordt met een opwaarts gerichte irrigatiestroom die met een licht positieve druk de neus wordt ingespoten zodat de neusbijholten goed wordt bereikt‘.

Dr. van den Borne geeft ook aan dat je altijd moet neusspoelen met nasaal spoelzout. ‘Je neus spoelen met gewoon water is pijnlijk en irriteert het gevoelige neusslijmvlies. Mijn voorkeur gaat uit naar kant-en-klare sachets omdat je dan altijd spoelt met de juiste concentratie. In de sachets bevindt zich bovendien een combinatie van zouten die speciaal is samengesteld voor de reiniging van het gevoelige neusslijmvlies. Keukenzout wordt vaak als scherp ervaren. Bovendien zit daar vaak jodium in. Dat is een irriterende stof. Zeker voor het gevoelige neusslijmvlies’.

Dr. van den Borne wijst nog op het onderscheid dat gemaakt wordt in de keuze van het nasale spoelzout. ‘Na een neusoperatie of bij allergie adviseer ik het ‘gewone’ nasale spoelzout, maar bij mensen met chronische neusbijholtenontsteking gaat mijn voorkeur uit naar nasaal spoelzout met xylitol. Onderzoek toont aan dat xylitol spoelzout bij deze indicatie beter werkt dan gewoon nasaal spoelzout’.

Dr. S.C.F. van den Borne KNO – arts, CWZ Nijmegen